Sůl a zdraví
Sůl nad zlato říká se, ale nemělo by ji být až tolik, protože příliš soli může škodit vašemu zdraví. Kolik soli je v normě a co už může být nebezpečné? Přečtěte si více o sodíku a soli.
Sůl a zdraví – kolik sodíku potřebujeme
Doporučené množství sodíku je 2300 mg za den, což je horní hranice, pokud jste starší 50 let nebo máte vysoký tlak, problémy s ledvinami či cukrovku, pak horní hranice je 1500 mg.
Tato čísla jsou horní hranice. Lepší je držet se na menším množství.
Dávka nad 14000 mg je i toxická.
Pro představu ve 2,5 gramech soli je 1 gram sodíku.
Čím nám sodík pomáhá
- pomáhá udržovat správné množství tekutin v těle
- ovlivňuje svalové kontrakce a odpočinek svalů
- je důležitý pro růst
- podporuje metabolismus minerálů
Nadbytek sodíku může znamenat časté močení, později zvýšení krevního tlaku a začne tlačit na cévy. Vyvrcholením může být i mozková mrtvice či infarkt.
Největší zdroje sodíku ve stravě
V běžné stravě máme sodíku dostatek. Je přítomen v hodně potravinách i v těch, ve kterých byste to možná ani nečekali – zelenina či ovoce.
- hotové jídla
- fast food
- maso
- vejce
- mléko
- zelenina i ovoce
- omáčky a dochucovadla
Jak se postupně zbavit závislosti na soli
- jezte více čerstvých potravin – zelenina a ovoce jsou obecně méně bohaté na sodík
- vybírejte potraviny s menším množstvím sodíku – s etiketou nízký obsah soli/sodíku
- nesolte, pokud to není nutné – ne vždy je třeba solit
- omezte dochucovadla – kečup, sójovky, dresinky,..
- dochucujte bylinkami a kořením bez soli
Sůl lze postupně vylučovat ze stravy obdobně jako cukr. Stačí omezovat sůl postupně až najednou ji bude vaše jídlo postrádat úplně.
Tak na zdravější život bez vysokého tlaku a soli…
Jak jste na tom se soli? Solíte hodně?